Onze molen


De molen werd in 1872 gebouwd en het oude molenaarshuis dateert uit 1868.  Dit molenaarshuis word sinds 2007 verhuurd als vakantiewoning, uiteraard na de nodige verbouwingswerken. Meer info vind je verder op deze website.

 

De brouckmolen is een witte stenen molen en staat op een lichte glooiïng naar de IJzervlakte toe.  Het uitzicht vanuit de molen is uniek.  Je kijkt over de IJzervlakte tot aan de West-Vlaamse heuvels (Kemmelberg, Rode berg, Zwarte berg, Catsberg, Casselberg)  en krijgt zo een uniek zicht op de streek.  De windturbines van Poperinge en Ieper herken je onmiddellijk.

 

De molen is nog steeds draai- en maalvaardig en is zoveel mogelijk in de originele staat gehouden.  

 

de molen bezoeken

Wil je met een groep de molen bezoeken dan reserveer je best op voorhand. 

 

Tijdens het bezoek leggen we graag de werking van de molen uit.  Als de wind het toelaat laten we de molen ook graag draaien en  bij voldoende wind word er ook gemalen, helaas kan dit voor de veiligheid alleen bij een groep tot 5 personen. 

 

Naargelang de interesse en de grootte van de groep, alsook de weersomstandigheden duurt een groepsbezoek 45 minuten  tot een uur. 

De molen bezoeken kan zowel met gezinnen als met een groep.  De uitleg wordt steeds op maat van de bezoeker gegeven.

 

De gemeente Alveringem organiseert op regelmatige tijdstippen wandelingen met een bezoek aan de Brouckmolen. 

 

Willen jullie een molenbezoek integreren in jullie daguitstap?  Laat dit zeker weten, dan kunnen indien nodig helpen plannen.

 


Technische informatie

De molen heeft een gebroken kap met rechte voorwand en is bedekt met eternietleien. Het kruis is verbusseld.

 

Op de benedenverdieping bevinden zich een haverpletter en een mechanische onderaandrijving. De maalzolder heeft nog een builtoren en een gietijzeren gangwerk. De steenzolder telt drie steenkoppels met onderaandrijving. Op de kapzolder bevindt zich een Engels kruiwerk op gietijzeren rollen.